ساختار کلی گروه شرکتهای رایان نظم شامل 5 شرکت زیر مجموعه زیر میباشد. هر یک از شرکتها در راستای رسیدن به اهداف کلی این گروه عهده دار بخشی از مسئولیتها و وظایف این مجموعه هستند.
این شرکت، اولین حلقه از زنجیره گروه شرکتهای رایان نظم بوده که در سال 1370 رسما و در قالب حقوقی فعالیت خود را آغاز کرد. مدیران ارشد فعلی رایان نظم، بنیان گذاران اسبق این مجموعه به شمار می آیند، پس از پشت سرگذاردن دهه هفتاد و تولید و عرضه سیستمهای تحت Dos و کار با سازمانهای متعدد بویژه وزارتخانه و سازمانها و نهادهای مطبوع، فعالیت این شرکت در تولید و ارائه نرم افزارهای مالی، اداری و بازرگانی در قالب سیستمهای اطلاعاتی مدیریت MIS از اوایل دهه هشتاد ادامه یافت. مشخصات کامل مجموعه شرکت رایان نظم تهران را می توانید در وب سایت این شرکت ملاحظه نمائید.
یکی از شرکتهای اصلی زیر مجموعه گروه که در حوزه مشاوره و برنامه ریزی فناوری اطلاعات و همچنین معماری سازمانی فعالیت می نماید. مشخصات کامل مجموعه فناوری اطلاعات رایان نظم را می توانید در وب سایت این شرکت ملاحظه نمائید.
این شرکت پرقدرت در زمینه ارائه نرم افزارهای تحت وب و ارائه راهکارهای تجارت الکترونیک در سازمانها فعالیت داشته و نرم افزار اتوماسیون اداری و اتوماسیون اداری پیشرفته سیگما+ که از محصولات نرم افزاری تحت وب گروه شرکتهای رایان نظم به شمار می آید را ارائه داده است این محصول در مدت کوتاهی از حضور خود در بازار داغ عرضه و تقاضای این محصولات، توانست بر اساس شایستگی ها و ویژگیهای بارز خود، از اقبال بسیار مناسبی برخوردار گردد .شرکت سامانه های الکترونیکی رایان نظم از ارکان بسیار مهم و حیاتی برای مجموعه رایان نظم و اهداف توسعه ای گروه در راه رسیدن به چشم انداز متصور شده به حساب می آید.
این شرکت مسئولیت تست و ارزیابی محیط سخت افزاری و پلان شبکه محیط مشتریان محصولات رایان نظم را بر عهده دارد.
واحد توسعه و تحول یا سستم اطلاعاتی توسعه فرایندی است که بر مبنای آن می توان به الگوهای اقتضای مختلف برای توسعه سازمان رسیدکه منجر به ارائه خدمات بهتر به جامعه از طریق استراتژیهای مناسب تحول سازمانی می شود.
اگر تصمیمگیریها در سازمانها بر مبنای اطلاعات واقعی باشد تا بر مبنای بهترین حدسیات و یا اینکه چگونه در گذشته آن کار را انجام میدادهاند، کارها به درستی پیش نخواهد رفت. در این باره نیاز به مستندات است، مستندات از همه عوامل یک سازمان، مجموع این مستندات و آمارها است که مانع از سعی و خطا میگردد. چه اتفاقی رخ میداد اگر هر چه که فروشندگان ERP و CRM و اکنون BI به شما وعده میدهند را، میداشتید؟ یعنی وعده دسترسی فوری به همه دادهای موجود در شرکت و سازمان شما با داشبوردهای دیجیتالی و شاخصهای عملکرد موردنیاز تا سازمان خود را اداره کنید. چه اتفاقی رخ میداد اگر میتوانستید بینهایت کاوش در اجزا در دادههای موجود و از منظرهای متفاوت (Slice & Dice به عمل تجزیه اطلاعات به بخشهای کوچکتر و نمایش آن از منظرهای متفاوت برای درک بهتر در تصمیمگیریها گفته میشود.) مینمودید بدون اینکه لازم باشد بدانید از چه سیستمی تا سطح Transaction (تراکنشها)، این دادهها میآیند کارتان را بهتر انجام میدادید؟ هوش سازمانی به همه شرکتها کمک میکند تا از طریق گزارشگیری و تحلیل دادهها، عملکرد اثربخش و مطمئن بدون دردسر اضافی و هزینههای اجرائی زیاد و سعی و خطا بدست آورند. ERP و CRM و سایر سیستمها و نرمافزارها، عوامل حیاتی برای اداره سازمانها و شرکتها هستند. متاسفانه هنگامی که این سیستمها، تراکنشها و تعاملات دادهها را خوب اجرا میکنند، در برابر گزارشگیری تحلیل و دسترسی به دادهها کم میآورند، بهبود و قابلیتهای تحلیل و گزارشگیری شرکتها جزء اولویتهای مدیران ارشد مالی Chief Financial Officer )CFO) در سال 2005 قرار گرفت.